хижа Кръстец

карта | параклис Св. Иван Рилски | маршрути | условия
 
Екология и култура

ТД "Академик"-ВТУ спаси от унищожение, възстанови и стопанисва х.Кръстец, намираща се до жп.гара Кръстец- най високата ж.п. гара на нормален железен път на Балканския полуостров. Инициатор е за изграждането и подържането на туристически заслон "Царски кладенец".

Хижа Кръстец е разположена на южния склон, под главното старопланинско било, по международния туристически маршрут -Е-3 от Ком до Емине,в централната част на източната половина на Природен парк”Българка” . Отстои на 200 м. от ЖП гара "Кръстец" на 12км от гр.Плачковци и на 18км. от гр.Трявна по асфалтов път, на 4-5 часа от хижите "Предела", "Химик","Грамадлива", на 1 - 1,30ч. от горски дом "Българка", х."Планинец" и х."Йвайло", на 4-5ч. от х.Бузлуджа. Има капацитет 40 места в стаи с по 2, 3, 4 и 5 легла, разполага с туристическа кухня с готварска печка, хладилник и посуда , малка и голяма столова, вътрешни и външни санитарни възли, баня, паркинг, телевизор,библиотека,игри външен кът за отдих с барбекю. Предлага храна по предварителна заявка. Хижата е единствената в района , включена в структурите на БТС и предлагаща отстъпки за организирани туристи. Основен приоритет е достъпност за всеки, гостоприемство, чистотата и уют. Разположена е в регион осигуяващ изключителни възможности за познавателни екопреходи за пешеходен, коло и ски туризъм, за посещение на пещери, исторически и природни забележителности. По предварителна заявка се осигурява и квалифициран планински водач за разработени познавателни маршрути в района с продължителност от 2 до 12 часа - “Тревненска стара планина” , ”Непознатата гора”, ”Средновековни крепости” ,”Предания и легенди”,”Светът на пещерите”. Предпочитани близки обекти са заслон “Царския кладенец” с вода и огнище , близко стоящия параклис”Св.Иван Рилски - Чудотворец” с панорамната площадка “Гледката”, местността “Конарското”, бивщата каменовъглена мина “Лев” с паметната плоча на Иван Вазов, както и по отдаллечените, средновековните преградни крепости “Царска могила” и “Калоянка”, водните и сухи пещери / неолитни селища/, защитените местности “Тисово находище” и ” Студения кладенец”,природните забележителности “Големия бук” и “Виканата скала”, връх “Българка”-1445м.н.в. и др.

Ако желаете да чуете повея на хайдушкия Балкан, да доловите шепота за прославени царе, да потънете в легенди и предания елате в сърцето на Тревненската Стара Планина, на хижа Кръстец, едно чудесно място както за активен туризъм и спорт с приятели, така и за пълноценна семейна почивка с малки деца или възрастни родители. Хижа “Кръстец” работи през всички предпразнични и празнични дни, приема посетители и по всяко време на годината по заявка на тел: 062/ 3-29-67,моб:0889710188